Merkur in Pluton - osebni in generacijski planet

Aspekti Merkurja in Plutona predstavljajo odnos med tema dvema planetoma. Lahko je harmoničen (zaželen) ali neharmoničen (nezaželen). Ne glede na to, v katerem aspektu se nahajata Merkur in Pluton, gre za intenzivnost in pomembna spoznanja, ki človeka spremenijo v njegovem bistvu. 

Merkur spada med osebne planete. Vpliv osebnih planetov čutite in opazite v svojem vsakodnevnem življenju. Merkur je vladar govora in gibanja. Vlada vašim mislim, razmišljanjem in komunikaciji. Z njegovo pomočjo poveste, kaj želite in česa imate več kot dovolj v svojem življenju. 

Pluton spada med generacijske planete. Zadeve,  povezane z generacijskimi planeti, se praviloma se pojavijo kot strela z jasnega neba. Plutonovega vpliva praviloma ne čutite dnevno, pač pa občasno. Ko se zgodi, ga ne morete spregledati in si pred zadevami zatiskati oči. To je planet transformacije, ki pretrese vaš svet in vse, kar ste o njem vedeli do tega trenutka. 

Opomba: Povedano za Plutona velja za mnoge, a ne vse ljudi. Nekateri živijo z njim vsaj tako pogosto kot z Merkurjem, a več o tem povem ob kakšni drugi priliki. 

Naj vam predstavim tri glavne kategorije aspektov med Merkurjem in Plutonom. To so aspekti:  

  • Merkur konjukcija Pluton
  • Merkur sekstil ali trigon Pluton
  • Merkur kvadrat, opozicija ali inkonjunkcija Pluton
  • Merkur in Pluton nista aspektirana

Merkur konjunkcija Pluton

Merkur v konjunkciji s Plutonom predstavlja moč misli in prevlado v komunikaciji. Oseba s tem aspektom se poglobi v svoje misli ter izreče le tisto, v kar je trdno prepričana, ne glede na to, ali ima prav ali se moti. Ima izjemne sposobnosti za raziskovanje. Intuitivno zazna kakršno koli vrsto manipulacije, saj je sama mojster manipulacije. 

Površinsko znanje in pogovori je ne zanimajo. Uživa ob druženju in razpravljanju z ljudmi, ki se poglobijo v tematiko. Hitro postane obsedena z zadevami, ki jo resnično zanimajo. Po drugi strani, dobesedno ignorira vse tisto, kar je ne zanima. Še zlasti je to lahko velika težava za otroke v šoli, saj nekateri ne spregovorijo besede, če jim učitelj ni všeč, in posledično veljajo za manj bistre, kar pa praviloma ni res. 

Konjunkcija med Merkurjem in Plutonom svojim predstavnikom prinaša izjemno mentalno moč in popoln fokus na tisto, kar so se namenili raziskati. Omogoča popolno transformacijo (preobrazbo) celotnega človeškega bitja in v pozitivnem smislu tudi moč popolne spremembe sogovornikom. Oseba se mora le paziti nasilne komunikacije in zlobe, ki včasih spremljata ta aspekt. 

Merkur sekstil ali trigon Pluton

Sekstil ali trigon med Merkurjem in Plutonom je zaželen in blagodejen aspekt, ki praviloma prinaša dobre odločitve in dober izid aktivnosti. Pot do uresničitve pa je včasih lahko kljub tema dvema prijetnima aspektoma (sekstil ali trigon) trnjava, saj se povsod, kjer se pojavi Pluton, pojavi tudi izziv, ki ga je potrebno razrešiti in sprememba, ki jo je potrebno izvesti, preden zadeve stečejo v želeni smeri. 

Oseba je ustvarjalna in išče vedno znova nove možnosti za razvoj svojih miselnih sposobnosti. V sebi nosi detektivskega duha, s katerim vse preverja, ločuje in se korak za korakom, včasih pa kot v kvantnem skoku, pomakne bližje tistemu, kar jo najbolj zanima. Vsekakor jo zlahka nekaj obsede, a obsedenost v sekstilu ali trigonu poskuša razumeti. 

Njena ključna beseda je "transformacija" oz. popolna preobrazba, s katero poskuša tisto, kar jo je do tega trenutka bremenilo, spremeniti v nekaj boljšega, lepšega, bolj koristnega. To je oseba, ki se ne valja v samo pomilovanju in težavah, pač pa v vsaki od njih išče tisto posebno "lekcijo", s katero bo zaživela bolje in na nov način. 

Merkur kvadrat, opozicija ali inkonjunkcija Pluton

V neharmonični postavitvi, ko gre za kvadrat, opozicijo ali inkonjunkcijo med Merkurjem in Plutonom, lahko govorimo o veliki napetosti in praviloma nasilni komunikaciji. Lastnik horoskopa s tem aspektom se nič kaj dosti ne ozira na okolje, na prepričanja ali misli drugih ljudi. Zdi se sam sebi samozadosten. Verjame v svoj prav in pika. 

Tak aspekt praviloma prinaša globoko nezadovoljstvo in občutek nezadostnosti, ki ga oseba poskuša prikriti s tem, da "napade", še preden bi jo "napadel" nekdo drug. Pokazati poskuša svojo moč in izvaja pretirano kontrolo nad različnimi situacijami. Kadar se tak načrt izide, je zadovoljna. Kadar pa se kaj sfiži, postane uničevalna, zoprna in nepripravljena na dialog. 

Težko nadzoruje svoje misli in svoje impulze. Pogosto povsem nezavedno poskuša nadvladati nekoga drugega in dokazati svoj prav. S tem se zlahka zameri ljudem, ki bi ji sicer z veseljem in zlahka pomagali do uresničitve njenih namer ali odprli kakšna še zaprta vrata v lepšo prihodnost. Ta vpliv se lahko nauči kontrolirati, a mora biti pripravljena prisluhniti, kar je zanjo poseben izziv. 

Merkur in Pluton nista aspektirana 

V horoskopu lahko obstaja odnos (aspekt) med dvema planetoma ali ne. Vedite, da vsi horoskopi v sebi ne nosijo vseh aspektov. To je eno od zanimivih dejstev, ki naredi astrološko razlago še bolj zanimivo. Če v vašem horoskopu obstaja aspekt med Merkurjem in Plutonom, vas tovrstno raziskovanje zagotovo zanima še bolj kot ostale ljudi, saj vam zdaj nekaj manjka in bi želeli to odkriti.

Kadar Merkur in Pluton nista aspektirana, to pomeni, da lastniku horoskopa ne prinašata vpliva, izzivov in razrešitev, kot jih prinašata nekomu z rojstnim aspektom med njima. Takšna oseba praviloma ni tako močno obsedena z vprašanji in ni toliko fokusirana na iskanje rešitev kot nekdo drug, ki ima aspekt med njima v rojstnem horoskopu. 

Kljub povedanemu vedite, da ima vsakdo od nas nekje postavljenega Merkurja in tudi Plutona. Oba se nahajata v nekem astrološkem znamenju in v prav določeni hiši. Razložite ta vpliv in našli boste kar nekaj dragocenih informacij o lastniku horoskopa. Še več. V horoskopu lahko obstaja kakšna druga povezava, ob kateri se zdi, kot bi se nekdo rodil pod aspektom Merkurja in Plutona. 

Vsaka pot se nekje začne. Aspekti so del temeljev astrologije, brez katerih ne morete razložiti prav nobenega horoskopa. V kolikor ste popolni začetnik v astrologiji ali že dlje časa ljubitelj astrologije in bi se radi naučili prepoznati ter zatem samostojno, na vaš način razložiti aspekte, vas povabim v tečaj Osnove astrologije pod mojim mentorstvom

V tečaju boste spoznali veliko več od aspektov. V njem je korak za korakom razloženo vse, kar morate vedeti pred razlago horoskopa, a boste kar v dveh obsežnih modulih spoznavali in "trenirali" aspekte. 

O avtorICI:

Sem avtorica in mentorica, obsedena s preobratom življenja na bolje. Znanje astrologije predajam korak za korakom kot koristno "orodje" preobrazbe na način, da jo lahko povežete s svojim poslovnim, duhovnim in ostalim znanjem.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!