1 komentarjev

Direktni Merkur

Direktni Merkur 

Direktno gibanje Merkurja je njegovo naravno gibanje. Ne le za Merkurja, pač pa velja za vse planete, da je direktno gibanje "naravno" in običajno v astrologiji zaželeno. Retrogradnost je neke vrste anomalija, ki močno zaznamuje življenje na Zemlji in vse prebivalce na njej. Zadeve ne tečejo kot si želite, prihaja do več zapletov in zaostankov, to pa vam oz. nekomu drugemu lahko povzroča stisko.

Po obdobju retrogradnosti, ljudje običajno komaj čakajo, da se Merkur obrne direktno. Čas retrogradnosti namreč zadeve upočasni in osvetli zadeve, za katere menimo, da se z njimi nimamo časa, niti volje ukvarjati. Nekako nas prisili, da se obrnemo navznoter in si priznamo svoje želje. Ker pa mnogi ne verjamejo, da jih lahko uresničijo, se zdi, da je ta čas še nekoliko bolj neznosen. 

Za Merkur astronomsko velja trikratni "naj". Velja za najmanjši, najhitrejši planet in planet, ki se giblje najbližje Soncu. Seveda, Luna je hitrejša od njega, vendar je le-ta astronomsko Zemljin naravni satelit in v astronomiji ne spada med planete. Astrologi jo upoštevamo kot planet zaradi drugih razlogov, o čemer pišem na kakšnem drugem mestu. 

Merkur, kot Soncu najbližji planet, pogosto menja smer gibanja. Giblje se iz direktnega v retrogradno in zatem ponovno v direktno gibanje. Vmes med vsakim obratom je stacionaren in nam tako daje možnost, da "prebavimo" njegove lekcije. V resnici se ves čas giblje direktno. Le gledano z Zemlje se zdi, da se je ustavil in zamenjal smer. 

Rojstni horoskop in direktni Merkur

V rojstnem horoskopu Merkur opisuje vse tisto, kar na splošno lahko pripišete temu planetu. Njegovo delovanje je povezano predvsem z gibanjem in sporazumevanjem. V rojstnem horoskopu si želimo odkriti direktnega Merkurja. Zaradi njegove hitrosti in pogoste retrogradnosti, je namreč v marsikaterem rojstnem horoskopu postavljen retrogradno.

Planeti v rojstnem horoskopu pa so tisti, ki opisujejo kako se človeku godi glavnino življenja, kajti rojstni horoskop je prav poseben po tem, da velja ves čas bivanja na našem lepem planetu. Prognostični in mnogi drugi horoskopi le dodatno poudarijo njegove vplive in opise ter pokažejo, kaj je najpomembnejše v aktualnem obdobju (v obdobju, za katerega opazujemo njihov vpliv). 

To je razlog, zaradi katerega pravim, da si želimo v rojstnem horoskopu direktnega Merkurja. Oseba z direktnim Merkurjem lažje potuje skozi svoje življenje in se praviloma spopada z nekoliko manj ovir vse od začetka svojega življenja, če preostanek horoskopa ne govori drugače. Za ilustracijo navedem možen primer iz življenja osebe, rojene z retrogradnim Merkurjem. 

Oseba, rojena z retrogradnim Merkurjem ima lahko težave, ko je vprašana v šoli. Potrebuje več časa za odgovor kot nekdo, rojen z direktnim Merkurjem. Če so se ji sošolci smejali ali jo je učiteljica pretirano priganjala, da ni zmogla zbrati svojih misli, jo vse življenje spremlja občutek, da nič ne ve in je bolje, da je tiho, čeprav ima odlično idejo.  

To prinaša težave tako pri izbiri študija, poklica, partnerja, kariere in še na mnogih drugih področjih. Še najmanj zoprno je, da se v trgovini ne more na hitro odločiti, ali bi dala v košarico izdelek A ali B. Potrebno je precej ozaveščanja in "dela na sebi", preden se lahko tega občutka, da se ji bodo drugi ponovno smejali ali jo zasmehovali, znebi.

Tranzit in direktni Merkur

Vsakokrat, ko slišite astrologe poudariti, da se bliža ali smo že zajadrali v čas retrogradnega, stacionarnega ali direktnega Merkurja, pomeni, da se je Merkur v tranzitu obrnil v omenjeni smeri. To se zgodi večkrat letno, zato imate morda občutek, da je Merkur kar naprej retrograden.

Pa to ni res. Le zdi se tako. Omenila sem že, da se Merkur na nebu v resnici ne obrne in ne potuje v nasprotni smeri. Gre le za privid, za občutek, ko z Zemlje pogledate v nebo in opazujete njegovo gibanje. V resnici potuje ves čas direktno, le občasno se zdi, da se je ustavil in obrnil v nasprotno smer. Čez cca. 3 tedne pa se ponovno vrne v direktno gibanje. 

Ta privid, občutek, kljub vsemu močno deluje na vsako bitje našega planeta. Še zlasti pa se pojavljajo izzivi na področjih, ki jim Merkur naravno vlada. Več o njih preberite v knjigi Učbenik za osnove astrologije, avtorica Irena Stopar. Lahko pa se vrnete na začetek tega prispevka, saj sem nekatera že omenila. 

Kadarkoli slišite za obrat Merkurja v aktualnem času (npr. zdaj ali pa, ko boste ta prispevek morda prebrali čez 10 let), gre za tranzit Merkurja. Enako velja, če berete o prestopu Merkurja ali katerega koli drugega planeta v novo astrološko znamenje, ko slišite o prazni ali polni luni ipd. 

Tranzit je prognostična tehnika, ki vam pove, kaj v trenutku, ko opazujete nebo, prihaja v ospredje. Je podobno kot tranzit turistov skozi našo lepo deželo. Na meji vstopijo v našo državo, se odpeljejo skozi, si morda ogledajo kakšno znamenitost, in Slovenijo zapustijo na svoji poti do naslednjega cilja. 

Z drugimi besedami povedano, tranzit pride in gre. Lahko naredi močan vtis na vas, a ni nujno, da pusti kakšne velike posledice (odvisno od planeta v primeru astrologije). Kaj se bo zgodilo vam, je vedno odvisno od vašega rojstnega horoskopa in prognoze v aktualnem obdboju, zato so vsi opisi in napotki na straneh za javnost vedno lahko le informativne narave. 

Čas, ko je na delu retrogradni Merkur, zna biti naporen, ker se nekaj kopiči in ne steče. V primeru prometa, se lahko zgodi huda gneča, posledično več nervoze in z njo prometnih nesreč. V času počitnic se zlahka pojavi občutek, da smo preplavljeni s tujimi registrskimi tablicami. Ali nas to zmoti, je, seveda, odvisno od rojstnega horoskopa. 

Kadar se Merkur obrne direktno v tranzitu, pomeni, da je napočil čas, ko se bo ta energija sprostila, počistila in bomo počasi lahko ponovno zadihali. V primeru prometa to pomeni, da bo gneča manjša in z njo manj nervoze na cesti, kar pripomore k tekočemu pretoku vozil na cesti in z njim zelo verjetno manj prometnih nesreč. 

Nazaj k retrogradnemu Merkurju

Retrogradnega Merkurja skoraj zagotovo zdaj že bolje poznate. V "njegovem času" se je potrebno ozreti na zadeve, ki zahtevajo reševanje "za nazaj". Vračate se k sebi, v svojo notranjost, v preteklost in k nerazrešenim ali napol narejenim zadevam. V tem obdboju je potrebno zaključiti čim več starih zadev in počistiti vse tisto, kar vam jemlje energijo, voljo in moč.

Tistega, kar odložimo, ljudje načeloma ne maramo, zato "čiščenje ter pospravljanje" odrivamo do skrajnega roka. To marsikdaj počnemo več mesecev, let ali celo desetletij delovanja retrogradnega Merkurja. Vsakokrat, ko dodatno odlašamo, potrebujemo več časa in počitka, preden se jih ponovno lotimo.

Retrogradni Merkur ne prinaša le slabih zadev in občutka nemoči. Njegova naloga je, da nas usmeri v pretekle nerešene zadeve in nas ustavi, ko želimo narediti oz. se odločiti za nekaj novega, preden smo naredili red v preteklosti. Kadar zadeve "poštimamo" v času retrogradnega Merkurja, jih lahko zaključimo bolje in hitreje kot bi jih pred tem časom, zato smo mu lahko hvaležni. 

Prehod k direktnemu Merkurju

Kadar se Merkur obrne direktno, je zgodba drugačna. V času njegove retrogradnosti ste marsikaj počistili, uredili. Naredili ste prostor za nekaj novega, svežega in to zdaj lahko prejmete v svoje življenje. Dobro ste pripravljeni na nove aktivnosti, na nove zmagovalne pustolovščine in vsakodnevne zadeve. 

V času retrogradnega Merkurja vam odsvetujem nekatere nakupe. Direktni Merkur vam, prav nasprotno, pomaga, da se zlahka odločite, ali je tisti nov avto res pravi za vas, ali ima vso dodatno opremo, ki jo želite imeti, in bolj temeljito preverite, ali imajo stvari, ki jih nameravate kupiti, res vse tiste funkcije, ki jih pričakujete od njih.  

Direktni Merkur preprosto poskrbi, da zadeve tečejo bolj tekoče kot pred tem. Čas teče hitreje. Energija se začne pretakati in to se čuti v zraku. Srečanja, pogovori, zadeve, ki jih želite urediti, se kar kopičijo. Postanete bolj aktivni in opravite več zadev v enaki količini časa kot bi jih opravili v času retrogradnega Merkurja. 

Direktni Merkur v vsakodnevnem življenju

Ljudje se ponovno odpirajo, se raje pogovarjajo in so sposobni boljših stikov. V kolikor iščete novo idejo, je precej bolj verjetno, da jo boste našli, ko je Merkur direkten, saj ste v svojih možganih naredili prostor za nekaj novega. Včasih to pomeni le najti način, kako uresničiti neko zamisel iz preteklosti. Zadeve hitreje in lažje dorečete, saj je manj nesporazumov in neznank v igri. 

Sama si rada vse v astrologiji predstavljam povezano s človekom - s posameznikom ali naravo. Lahko si predstavljate, da direktni Merkur predstavlja pomlad. Medved zaključi z zimskim spanjem in se odpravi naokoli, da poišče hrano po stradanju pozimi. Zdaj kosmatinca zlahka srečate na svojih potepanjih po gozdu ali drugje v naravi. Opazite zvončke, trobentice in mnogo tistega, kar je do sedaj "spalo" pod snežno odejo.  

Vaše življenje se nekoliko spremeni. Zdaj opažate nove zadeve, ki jih želite urediti. Pojavi se projekt, ki vam lahko prinese profit. Srečate novo osebo, ki vam lahko odpre nova vrata v lepšo prihodnost. Zaželite si nekaj in to brez truda najdete. Še več. To je zdaj v dosegu vaše realnosti in finančne zmožnosti.  Skratka, direktni Merkur prinaša lepše, bolj aktivne dneve večini od nas.

Kljub povedanemu, imajo nekateri ljudje zelo radi retrogradnega Merkurja, kajti tudi ta ima svoje čare in priložnosti. Obožujejo ga predvsem rojeni z retrogradnim Merkurjem in tisti, ki se zavestno ne podrejajo časovni stiski sodobnega časa. V večini primerov pa smo ljudje bolj naklonjeni njegovemu direktnemu gibanju, saj po naši (človeški) naravi lažje izkoristimo energijo direktnega Merkurja.

Obrat Merkurja se zgodi v trenutku  

Merkur se obrne iz retrogradne smeri v direktno v nekem trenutku. Tega nekateri ljudje sploh ne opazijo, drugi pa so na dneve obrata zelo občutljivi. Še več. Nekateri (mednje spadam tudi sama) smo na Merkurjev obrat tako zelo občutljivi, da že teden ali dva pred obratom vemo, da prihaja, če pogledamo v efemeride ali ne.  

Velja splošno opozorilo, da bodite na dan obrata Merkurja pozorni pri vsem, kar počnete pod njegovo vladavino. Ljudje so na dan obrata (lahko pa precej pred njim in po njem) nepozorni, zmedeni, površni in nepazljivi. Od tod izvirajo vsa opozorila astrologov po vsem svetu glede retrogradnosti Merkurja. 

Direktni Merkur - namig iz horoskopa 2.10.2022

Dodajam namig iz aktualnega dogajanja na nebu, in sicer za obrat Merkurja v direktno smer, ki se zgodi 2. oktobra 2022 ob 11:07 v Ljubljani na 24° device. Merkur je zdaj "doma", zato bo začel pošiljati "močne" energije miselnih sposobnosti in kristalno čistega uma, ki je bil morda pred kratkim še nekoliko zamegljen. Povezan je tudi z močno intuicijo, ki ji zdaj lahko prisluhnete. 

Že nekaj dni se nahaja v trigonu s Plutonom, vladarjem podzemlja in transformacije. V kolikor ste v zadnjih dneh opazili karkoli, kar vas je težilo (ali vas še vedno teži) in temu še niste naredili konca, poglejte še malce globlje. Tu se skriva vsaj ena stvar, ki jo morate izpustiti, saj se na obzorju že svetlika nova pot in nova možnost, ki pa jo lahko izkoristite šele, ko naredite prostor zanjo. 

Po obratu v direktno smer, bo Merkur še enkrat sestavil trigon s Plutonom. Prinesel bo priložnost, da se nečesa, kar je preživelo svoj čas, znebite za vedno. Zadeve, ki jih imate v mislih, bi morale praviloma steči, zato naredite korak naprej, če čutite, da je napočil čas za vaše novo življenje. 

Vse pa ne bo teklo gladko, saj je v tem horoskopu prisotnih mnogo strahov. Predvsem strah, da vas drugi ne bi več imeli radi, da boste "pokvarili" nekaj, kar si želite obrdžati za vsako ceno ali pa občutek, da vam bo nekaj ušlo, če samo za hip pogledate v lepšo smer, vas lahko zadržuje na mestu, kjer si spremembe ne upate narediti. Morda celo ne verjamete, da jo zmorete narediti. 

Zelo verjetno obstaja partnerski ali družinski odnos  ali celo odnos z nekom v službi, ki vam ne da spati. Veste, da ni vse tako kot si želite, ampak kljub temu raje zatisnete oči. Rečete si, da se to "vam ne dogaja" ali "samo še malo potrpim" ali "kaj si pa mislim, da sem..." ali  "nikoli več ne bom našla takšne osebe, zato moram še malo zdržati, pa se bo tale moj "Francelj" spremenil" in podobno. 

V kolikor ne zmorete narediti spremembe zdaj, poslušajte sebe, ker ste vi edini, ki se lahko odločite zase in živite po svojih odločitvah. Priporočam pa vam, da naredite nekaj "na sebi", da se boste ob ponovni priliki z lahkoto odločili "za" ali "proti", karkoli vam že ustreza. Edino merilo naj bo vaša sreča. 

V kolikor ste pripravljeni na "novo sebe", ki se z lahkoto odloča in počasi, korak za korakom spreminja v najboljšo različico sebe, vas povabim, da se nam pridružite v skupini Lunina Čarodejka. Vsak mesec, ko boste ostali z nami, boste naredili vsaj eno spremembo, ki vas bo že v kratkem času popeljala do lepšega celotnega življenja. Kliknite tukaj in se nam pridružite že danes!

O avtorju:

Sem avtorica in mentorica, obsedena s preobratom življenja na bolje. Znanje astrologije predajam korak za korakom kot koristno "orodje" preobrazbe na način, da jo lahko povežete s svojim poslovnim, duhovnim in ostalim znanjem.


 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Brezplačni tečaj

  Kako brati horoskop za srečo in uspeh brez astrološkega predznanja

  Ste popolni začetnik v astrologiji, a bi jo radi uporabili za lepše življenje ali bi pred vpisom v astrološki tečaj radi preverili, ali vas zanima?

  Pridružite se nam na brezplačnem 5-dnevnem tečaju, na katerem se boste naučili astroloških simbolov in branja horoskopa. 

  Tečaj poteka preko spleta v spletni učilnici Moje Akademije. 

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!