Avtorica:

Direktni Merkur

Direktni Merkur 

Direktno gibanje Merkurja je njegovo naravno gibanje. Ne velja le za Merkurja, pač pa je direktno gibanje "naravno" in v astrologiji zaželeno za vse planete. Retrogradnost je neke vrste anomalija, ki močno zaznamuje življenje na Zemlji in vse prebivalce na njej. Zadeve ne tečejo kot si želite, prihaja do več zapletov ali zaostankov. To pa vam ali nekomu drugemu lahko povzroča stisko.

Po obdobju retrogradnosti, ljudje običajno komaj čakajo, da se Merkur obrne direktno. Čas retrogradnosti namreč zadeve upočasni in osvetli zadeve, za katere menimo, da se zanje nimamo časa, niti volje. Nekako nas prisili, da se obrnemo navznoter in si priznamo svoje želje. Ker pa mnogi ne verjamejo, da jih lahko uresničijo, se zdi ta čas še nekoliko bolj neznosen, saj se pojavi obučutek nemoči.

Za Merkurja astronomsko velja trikratni "naj". Velja za najmanjši in najhitrejši planet ter planet, ki se giblje najbližje Soncu. Seveda, Luna je hitrejša od njega, vendar je le-ta astronomsko Zemljin naravni satelit in v astronomiji ne spada med planete. Astrologi jo upoštevamo kot planet zaradi drugih razlogov, o čemer pišem ob drugi priliki. 

Merkur kot Soncu najbližji planet, pogosto menja smer gibanja. Giblje se iz direktnega v retrogradno in zatem ponovno v direktno gibanje. Vmes med vsakim obratom je stacionaren in nam tako simbolično daje čas ter možnost, da "prebavimo" njegove lekcije. V resnici se ves čas giblje direktno. Le gledano z Zemlje se zdi, da se je ustavil in zamenjal smer. 

Rojstni horoskop in direktni Merkur

V rojstnem horoskopu Merkur opisuje vse tisto, kar na splošno lahko pripišete temu planetu. Njegovo delovanje je povezano predvsem z gibanjem in sporazumevanjem. V rojstnem horoskopu si želimo odkriti direktnega Merkurja, a ni vedno tako. Zaradi njegove hitrosti in pogoste retrogradnosti, je namreč v marsikaterem rojstnem horoskopu postavljen retrogradno.

Planeti v rojstnem horoskopu pa so tisti, ki opisujejo kako se človeku godi glavnino življenja, kajti rojstni horoskop je prav poseben po tem, da velja ves čas bivanja na našem lepem planetu. Prognostični in mnogi drugi horoskopi le dodatno poudarijo njegove vplive in opise ter pokažejo, kaj je najpomembnejše v aktualnem obdobju (v obdobju, za katerega opazujemo njihov vpliv). 

To je razlog, zaradi katerega pravim, da si želimo v rojstnem horoskopu direktnega Merkurja. Oseba z direktnim Merkurjem lažje potuje skozi svoje življenje in se praviloma spopada z nekoliko manj ovir vse od začetka svojega življenja, če preostanek horoskopa ne govori drugače. Za ilustracijo navedem možen primer iz življenja osebe, rojene z retrogradnim Merkurjem. 

Oseba, rojena z retrogradnim Merkurjem ima lahko težave, ko je vprašana v šoli. Potrebuje več časa za odgovor kot nekdo, rojen z direktnim Merkurjem. Če so se ji sošolci smejali ali jo je učiteljica pretirano priganjala, da ni zmogla zbrati svojih misli, jo vse življenje spremlja občutek, da nič ne ve in je bolje, da je tiho, čeprav ima odlično idejo.  

To prinaša težave tako pri izbiri študija, poklica, partnerja, kariere in še na mnogih drugih področjih. Še najmanj zoprno je, da se v trgovini ne more na hitro odločiti, ali bi dala v košarico izdelek A ali B. Potrebno je precej ozaveščanja in "dela na sebi", preden se lahko tega občutka, da se ji bodo drugi ponovno smejali ali jo zasmehovali, znebi.

Tranzit in direktni Merkur

Vsakokrat, ko slišite astrologe poudariti, da se bliža ali smo že zajadrali v čas retrogradnega, stacionarnega ali direktnega Merkurja, pomeni, da se je Merkur v tranzitu obrnil v omenjeni smeri. To se zgodi večkrat letno, zato imate morda občutek, da je Merkur kar naprej retrograden.

Pa to ni res. Le zdi se tako.

Omenila sem že, da se Merkur na nebu v resnici ne obrne in ne potuje v nasprotni smeri. Gre le za privid, za občutek, ko z Zemlje pogledate v nebo in opazujete njegovo gibanje. V resnici potuje ves čas direktno, le občasno se zdi, da se je ustavil in obrnil v nasprotno smer. Čez cca. 3 tedne pa se ponovno vrne v direktno gibanje. 

Ta privid, občutek, kljub vsemu močno deluje na vsako bitje našega planeta. Še zlasti pa se pojavljajo izzivi na področjih, ki jim Merkur naravno vlada. Več o njih preberite v knjigi Učbenik za osnove astrologije, avtorica Irena Stopar. Lahko pa se vrnete na začetek tega prispevka, saj sem nekatere zadeve že omenila. 

Kadarkoli slišite za obrat Merkurja v aktualnem času (npr. zdaj ali pa, ko boste ta ali nek drug prispevek o Merkurju prebrali čez 10 let), gre za tranzit Merkurja. O tranzitu govorimo tudi, ko prestopi kateri koli drug planet v novo astrološko znamenje, ko slišite o prazni ali polni luni, o mrkih ipd. 

Tranzit je prognostična tehnika, ki vam pove, kaj v trenutku, ko opazujete nebo, prihaja v ospredje. Je podobno kot tranzit turistov skozi našo lepo deželo. Na meji vstopijo v našo državo, se odpeljejo skozi, si morda ogledajo kakšno znamenitost, in Slovenijo zapustijo na svoji poti do naslednjega cilja. 

Z drugimi besedami povedano, tranzit pride in gre. Lahko naredi močan vtis na vas, a ni nujno, da pusti kakšne velike posledice (odvisno od planeta v primeru astrologije). Kaj se bo zgodilo vam, je vedno odvisno od celotnega vašega rojstnega horoskopa in prognoze v aktualnem obdboju, zato so vsi opisi in napotki na straneh za javnost vedno lahko le informativne narave. 

Čas, ko je na delu retrogradni Merkur, zna biti naporen, ker se nekaj kopiči in ne steče. V primeru prometa, se lahko zgodi huda gneča, posledično več nervoze in z njo prometnih nesreč. V času počitnic se zlahka pojavi občutek, da smo preplavljeni s tujimi registrskimi tablicami. Ali nas to zmoti, je, seveda, odvisno od rojstnega horoskopa in naših prepričanj o tem, kar smo opazili. 

Kadar se Merkur obrne direktno v tranzitu, pomeni, da je napočil čas, ko se bo ta energija sprostila, počistila in bomo počasi lahko ponovno zadihali. V primeru prometa to pomeni, da bo gneča manjša in z njo manj nervoze na cesti, kar pripomore k tekočemu pretoku vozil na cesti in z njim zelo verjetno manj prometnih nesreč. 

Nazaj k retrogradnemu Merkurju

Retrogradnega Merkurja skoraj zagotovo zdaj že bolje poznate. V "njegovem času" se je potrebno ozreti na zadeve, ki zahtevajo reševanje "za nazaj". Vračate se k sebi, v svojo notranjost, v preteklost in k nerazrešenim ali napol narejenim zadevam. V tem obdboju je potrebno zaključiti čim več starih zadev in počistiti vse tisto, kar vam jemlje energijo, voljo in moč.

Tistega, kar odložimo, ljudje načeloma ne maramo, zato "čiščenje ter pospravljanje" odrivamo do skrajnega roka. To marsikdaj počnemo več mesecev, let ali celo desetletij. Vsakokrat, ko dodatno odlašamo z nečem, potrebujemo več časa in počitka, preden se tega ponovno lotimo ter razrešimo.

Retrogradni Merkur ne prinaša le slabih zadev in občutka nemoči. Njegova naloga je, da nas usmeri v pretekle nerešene zadeve in nas ustavi, ko želimo narediti oz. se odločiti za nekaj novega, preden smo naredili red v preteklosti. Kadar zadeve "poštimamo" v času retrogradnega Merkurja, jih lahko zaključimo bolje in hitreje kot bi jih pred tem časom, zato smo mu lahko hvaležni. 

Prehod k direktnemu Merkurju

Kadar se Merkur obrne direktno, je zgodba drugačna. V času njegove retrogradnosti ste marsikaj počistili, uredili. Naredili ste prostor za nekaj novega, svežega in to zdaj lahko prejmete v svoje življenje. Dobro ste pripravljeni na nove aktivnosti, na nove zmagovalne pustolovščine in vsakodnevne zadeve. 

V času retrogradnega Merkurja vam odsvetujem nekatere nakupe. Direktni Merkur vam, prav nasprotno, pomaga, da se zlahka odločite, ali je tisti nov avto res pravi za vas, ali ima vso dodatno opremo, ki jo želite imeti, in bolj temeljito preverite, ali imajo stvari, ki jih nameravate kupiti, res vse tiste funkcije, ki jih pričakujete od njih.  

Direktni Merkur preprosto poskrbi, da zadeve tečejo bolj tekoče kot pred tem. Čas teče hitreje. Energija se začne hitreje ter bolj lahkotno pretakati in to se čuti v zraku. Srečanja, pogovori, zadeve, ki jih želite urediti, se kar kopičijo. Postanete bolj aktivni in opravite več zadev v enaki količini časa kot bi jih opravili v času retrogradnega Merkurja. 

Direktni Merkur v vsakodnevnem življenju

Ljudje se ponovno odpirajo, se raje pogovarjajo in so sposobni boljših stikov. V kolikor iščete novo idejo, je precej bolj verjetno, da jo boste našli, ko je Merkur direkten, saj ste v svojih možganih naredili prostor za nekaj novega in zdaj so bolje pripravljeni na delo na eni stvari. Zadeve hitreje in lažje dorečete, saj je manj nesporazumov in neznank v igri. 

Sama si rada vse v astrologiji predstavljam povezano s človekom - s posameznikom ali naravo. Lahko si predstavljate, da direktni Merkur predstavlja pomlad. Medved zaključi z zimskim spanjem in se odpravi naokoli, da poišče hrano po stradanju pozimi. Zdaj kosmatinca zlahka srečate na svojih potepanjih po gozdu ali drugje v naravi. Opazite zvončke, trobentice in mnogo tistega, kar je do sedaj "spalo" pod snežno odejo.

Vaše življenje se nekoliko spremeni. Zdaj opažate nove zadeve, ki jih želite urediti. Pojavi se projekt, ki vam lahko prinese profit. Srečate novo osebo, ki vam lahko odpre nova vrata v lepšo prihodnost. Zaželite si nekaj in to brez truda najdete. Še več. To je zdaj v dosegu vaše realnosti in finančne zmožnosti.  Skratka, direktni Merkur prinaša lepše, bolj aktivne dneve večini od nas.

Kljub povedanemu, imajo nekateri ljudje zelo radi retrogradnega Merkurja, kajti tudi ta ima svoje čare in priložnosti. Obožujejo ga predvsem rojeni z retrogradnim Merkurjem in tisti, ki se zavestno ne podrejajo časovni stiski sodobnega časa. V večini primerov pa smo ljudje bolj naklonjeni njegovemu direktnemu gibanju, saj po naši (človeški) naravi lažje izkoristimo energijo direktnega Merkurja.

Obrat Merkurja se zgodi v trenutku  

Merkur se obrne iz retrogradne smeri v direktno v nekem trenutku. Tega nekateri ljudje sploh ne opazijo, drugi pa so na dneve obrata zelo občutljivi. Še več. Nekateri (mednje spadam tudi sama) smo na Merkurjev obrat tako zelo občutljivi, da že teden ali dva pred obratom vemo, da prihaja, če pogledamo v efemeride (v knjigo o gibanju planetov na nebu) ali ne.  

Velja splošno opozorilo, da bodite na dan obrata Merkurja pozorni pri vsem, kar počnete pod njegovo vladavino. Ljudje so na dan obrata (lahko pa precej pred njim in po njem) nepozorni, zmedeni, površni in nepazljivi. Od tod izvirajo vsa opozorila astrologov po vsem svetu glede retrogradnosti Merkurja. 

Kadar zadeve ne tečejo dovolj lahkotno, kaže samo na to, da ste se zadeve lotili napačno. Za razrešitev so potrebni le drugačen pristop, drugačne rešitve in drugačen način reševanja. Tega se z lahkoto naučite kot Lunin AstroCoach, kjer boste ozaveščali svoje srčne želje, poiskali ovire, se naučili, kako jih razrešiti, ter korak za korakom, iz meseca v mesec, potovali po jasno začrtani poti do sreče in uspeha. 

V kolikor vaš način delovanja ne deluje kot si želite, pod vplivom obrata Merkurja izkoristite moje znanje in izkušnje. Zagotovo obstaja dober in lahkoten način uresničevanja vaših želja, le našli ga še niste. Naredite obrat v svojo lepšo prihodnost tako, da postanete Lunin AstroCoach in uresničite tisto, kar si srčno želite. Zatem pa po želji pomagajte enako storiti še drugim. 

Preboj v lepše življenje že v 2024

Postanite Certificirani in Licencirani Lunin AstroCoach

V Moji Akademiji vodim tečaj Certificirani in Licencirani Lunin AstroCoach. Fokus tečaja je osebna rast in premagovanje vsakodnevnih izzivov na najlažji možen način, vsakokrat usklajen z Luno, prazno luno, polno luno, vašim karakterjem, vašimi trenutnimi izzivi in vašimi unikatnimi sposobnostmi za reševanje zadev. 

Na tečaju se boste naučili kako pomagati sebi in/ali drugim (domačim, prijateljem, sodelavcem, strankam). Lahko se odločite za nov poklic kot Lunin AstroCoach ali uporabite znanje v kombinaciji z znanji obstoječega poklica. 

V kolikor ste tudi vi siti slabe volje, spreminjanja razpoloženja, čustvene občutljivosti, četudi vam nekdo pokaže le mezinček, nenehnega vrtenja v začaranem krogu razočaranj in težav in želite postati bolj zadovoljni s seboj, uresničiti srčne želje ter se osvoboditi tistega, česar več ne želite v svojem življenju, vključno s čustveno navlako in občutljivo osebnostjo, postanite Certificirani in Licencirani Lunin AstroCoach (klik na povezavi tukaj) in zaživite življenje, ki si ga želite in zaslužite. 

O avtorICI:

Sem avtorica in mentorica, obsedena s preobratom življenja na bolje. Znanje astrologije predajam korak za korakom kot koristno "orodje" preobrazbe na način, da jo lahko povežete s svojim poslovnim, duhovnim in ostalim znanjem.


  • Kako pogosto občutite Merkurjev obrat? Je vaše življenje kaj hitrejše pod vplivom direktnega Merkurja?

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!