Direktni Merkur 

Direktno gibanje Merkurja je njegovo naravno gibanje. Ne le za Merkurja, pač pa velja za vse planete, da je direktno gibanje "naravno" in običajno v astrologiji zaželeno. Retrogradnost je neke vrste anomalija, ki močno zaznamuje življenje na Zemlji in vse prebivalce na njej. Zadeve ne tečejo kot si želite, prihaja do več zapletov in zaostankov, to pa vam oz. nekomu drugemu lahko povzroča stisko.

Po obdobju retrogradnosti, ljudje običajno komaj čakajo, da se Merkur obrne direktno. Čas retrogradnosti namreč zadeve upočasni in osvetli zadeve, za katere menimo, da se z njimi nimamo časa, niti volje ukvarjati. Nekako nas prisili, da se obrnemo navznoter in si priznamo svoje želje. Ker pa mnogi ne verjamejo, da jih lahko uresničijo, se zdi, da je ta čas še nekoliko bolj neznosen. 

Za Merkur astronomsko velja trikratni "naj". Velja za najmanjši, najhitrejši planet in planet, ki se giblje najbližje Soncu. Seveda, Luna je hitrejša od njega, vendar je le-ta astronomsko Zemljin naravni satelit in v astronomiji ne spada med planete. Astrologi jo upoštevamo kot planet zaradi drugih razlogov, o čemer pišem ob drugi priliki. 

Merkur, kot Soncu najbližji planet, pogosto menja smer gibanja. Giblje se iz direktnega v retrogradno in zatem ponovno v direktno gibanje. Vmes med vsakim obratom je stacionaren in nam tako simbolično daje čas ter možnost, da "prebavimo" njegove lekcije. V resnici se ves čas giblje direktno. Le gledano z Zemlje se zdi, da se je ustavil in zamenjal smer. 

Rojstni horoskop in direktni Merkur

V rojstnem horoskopu Merkur opisuje vse tisto, kar na splošno lahko pripišete temu planetu. Njegovo delovanje je povezano predvsem z gibanjem in sporazumevanjem. V rojstnem horoskopu si želimo odkriti direktnega Merkurja, a ni vedno tako. Zaradi njegove hitrosti in pogoste retrogradnosti, je namreč v marsikaterem rojstnem horoskopu postavljen retrogradno.

Planeti v rojstnem horoskopu pa so tisti, ki opisujejo kako se človeku godi glavnino življenja, kajti rojstni horoskop je prav poseben po tem, da velja ves čas bivanja na našem lepem planetu. Prognostični in mnogi drugi horoskopi le dodatno poudarijo njegove vplive in opise ter pokažejo, kaj je najpomembnejše v aktualnem obdobju (v obdobju, za katerega opazujemo njihov vpliv). 

To je razlog, zaradi katerega pravim, da si želimo v rojstnem horoskopu direktnega Merkurja. Oseba z direktnim Merkurjem lažje potuje skozi svoje življenje in se praviloma spopada z nekoliko manj ovir vse od začetka svojega življenja, če preostanek horoskopa ne govori drugače. Za ilustracijo navedem možen primer iz življenja osebe, rojene z retrogradnim Merkurjem. 

Oseba, rojena z retrogradnim Merkurjem ima lahko težave, ko je vprašana v šoli. Potrebuje več časa za odgovor kot nekdo, rojen z direktnim Merkurjem. Če so se ji sošolci smejali ali jo je učiteljica pretirano priganjala, da ni zmogla zbrati svojih misli, jo vse življenje spremlja občutek, da nič ne ve in je bolje, da je tiho, čeprav ima odlično idejo.  

To prinaša težave tako pri izbiri študija, poklica, partnerja, kariere in še na mnogih drugih področjih. Še najmanj zoprno je, da se v trgovini ne more na hitro odločiti, ali bi dala v košarico izdelek A ali B. Potrebno je precej ozaveščanja in "dela na sebi", preden se lahko tega občutka, da se ji bodo drugi ponovno smejali ali jo zasmehovali, znebi.

Tranzit in direktni Merkur

Vsakokrat, ko slišite astrologe poudariti, da se bliža ali smo že zajadrali v čas retrogradnega, stacionarnega ali direktnega Merkurja, pomeni, da se je Merkur v tranzitu obrnil v omenjeni smeri. To se zgodi večkrat letno, zato imate morda občutek, da je Merkur kar naprej retrograden.

Pa to ni res. Le zdi se tako.

Omenila sem že, da se Merkur na nebu v resnici ne obrne in ne potuje v nasprotni smeri. Gre le za privid, za občutek, ko z Zemlje pogledate v nebo in opazujete njegovo gibanje. V resnici potuje ves čas direktno, le občasno se zdi, da se je ustavil in obrnil v nasprotno smer. Čez cca. 3 tedne pa se ponovno vrne v direktno gibanje. 

Ta privid, občutek, kljub vsemu močno deluje na vsako bitje našega planeta. Še zlasti pa se pojavljajo izzivi na področjih, ki jim Merkur naravno vlada. Več o njih preberite v knjigi Učbenik za osnove astrologije, avtorica Irena Stopar. Lahko pa se vrnete na začetek tega prispevka, saj sem nekatere zadeve že omenila. 

Kadarkoli slišite za obrat Merkurja v aktualnem času (npr. zdaj ali pa, ko boste ta prispevek morda prebrali čez 10 let), gre za tranzit Merkurja. O tranzitu govorim tudi, če berete prispevek o prestopu Merkurja ali katerega koli drugega planeta v novo astrološko znamenje, ko slišite o prazni ali polni luni ipd. 

Tranzit je prognostična tehnika, ki vam pove, kaj v trenutku, ko opazujete nebo, prihaja v ospredje. Je podobno kot tranzit turistov skozi našo lepo deželo. Na meji vstopijo v našo državo, se odpeljejo skozi, si morda ogledajo kakšno znamenitost, in Slovenijo zapustijo na svoji poti do naslednjega cilja. 

Z drugimi besedami povedano, tranzit pride in gre. Lahko naredi močan vtis na vas, a ni nujno, da pusti kakšne velike posledice (odvisno od planeta v primeru astrologije). Kaj se bo zgodilo vam, je vedno odvisno od celotnega vašega rojstnega horoskopa in prognoze v aktualnem obdboju, zato so vsi opisi in napotki na straneh za javnost vedno lahko le informativne narave. 

Čas, ko je na delu retrogradni Merkur, zna biti naporen, ker se nekaj kopiči in ne steče. V primeru prometa, se lahko zgodi huda gneča, posledično več nervoze in z njo prometnih nesreč. V času počitnic se zlahka pojavi občutek, da smo preplavljeni s tujimi registrskimi tablicami. Ali nas to zmoti, je, seveda, odvisno od rojstnega horoskopa in naših prepričanj o tem, kar smo opazili. 

Kadar se Merkur obrne direktno v tranzitu, pomeni, da je napočil čas, ko se bo ta energija sprostila, počistila in bomo počasi lahko ponovno zadihali. V primeru prometa to pomeni, da bo gneča manjša in z njo manj nervoze na cesti, kar pripomore k tekočemu pretoku vozil na cesti in z njim zelo verjetno manj prometnih nesreč. 

Nazaj k retrogradnemu Merkurju

Retrogradnega Merkurja skoraj zagotovo zdaj že bolje poznate. V "njegovem času" se je potrebno ozreti na zadeve, ki zahtevajo reševanje "za nazaj". Vračate se k sebi, v svojo notranjost, v preteklost in k nerazrešenim ali napol narejenim zadevam. V tem obdboju je potrebno zaključiti čim več starih zadev in počistiti vse tisto, kar vam jemlje energijo, voljo in moč.

Tistega, kar odložimo, ljudje načeloma ne maramo, zato "čiščenje ter pospravljanje" odrivamo do skrajnega roka. To marsikdaj počnemo več mesecev, let ali celo desetletij. Vsakokrat, ko dodatno odlašamo z nečem, potrebujemo več časa in počitka, preden se tega ponovno lotimo.

Retrogradni Merkur ne prinaša le slabih zadev in občutka nemoči. Njegova naloga je, da nas usmeri v pretekle nerešene zadeve in nas ustavi, ko želimo narediti oz. se odločiti za nekaj novega, preden smo naredili red v preteklosti. Kadar zadeve "poštimamo" v času retrogradnega Merkurja, jih lahko zaključimo bolje in hitreje kot bi jih pred tem časom, zato smo mu lahko hvaležni. 

Prehod k direktnemu Merkurju

Kadar se Merkur obrne direktno, je zgodba drugačna. V času njegove retrogradnosti ste marsikaj počistili, uredili. Naredili ste prostor za nekaj novega, svežega in to zdaj lahko prejmete v svoje življenje. Dobro ste pripravljeni na nove aktivnosti, na nove zmagovalne pustolovščine in vsakodnevne zadeve. 

V času retrogradnega Merkurja vam odsvetujem nekatere nakupe. Direktni Merkur vam, prav nasprotno, pomaga, da se zlahka odločite, ali je tisti nov avto res pravi za vas, ali ima vso dodatno opremo, ki jo želite imeti, in bolj temeljito preverite, ali imajo stvari, ki jih nameravate kupiti, res vse tiste funkcije, ki jih pričakujete od njih.  

Direktni Merkur preprosto poskrbi, da zadeve tečejo bolj tekoče kot pred tem. Čas teče hitreje. Energija se začne hitreje ter bolj lahkotno pretakati in to se čuti v zraku. Srečanja, pogovori, zadeve, ki jih želite urediti, se kar kopičijo. Postanete bolj aktivni in opravite več zadev v enaki količini časa kot bi jih opravili v času retrogradnega Merkurja. 

Direktni Merkur v vsakodnevnem življenju

Ljudje se ponovno odpirajo, se raje pogovarjajo in so sposobni boljših stikov. V kolikor iščete novo idejo, je precej bolj verjetno, da jo boste našli, ko je Merkur direkten, saj ste v svojih možganih naredili prostor za nekaj novega in zdaj so bolje pripravljeni na delo. Zadeve hitreje in lažje dorečete, saj je manj nesporazumov in neznank v igri. 

Sama si rada vse v astrologiji predstavljam povezano s človekom - s posameznikom ali naravo. Lahko si predstavljate, da direktni Merkur predstavlja pomlad.

Medved zaključi z zimskim spanjem in se odpravi naokoli, da poišče hrano po stradanju pozimi. Zdaj kosmatinca zlahka srečate na svojih potepanjih po gozdu ali drugje v naravi. Opazite zvončke, trobentice in mnogo tistega, kar je do sedaj "spalo" pod snežno odejo.

Vaše življenje se nekoliko spremeni. Zdaj opažate nove zadeve, ki jih želite urediti. Pojavi se projekt, ki vam lahko prinese profit. Srečate novo osebo, ki vam lahko odpre nova vrata v lepšo prihodnost. Zaželite si nekaj in to brez truda najdete. Še več. To je zdaj v dosegu vaše realnosti in finančne zmožnosti.  Skratka, direktni Merkur prinaša lepše, bolj aktivne dneve večini od nas.

Kljub povedanemu, imajo nekateri ljudje zelo radi retrogradnega Merkurja, kajti tudi ta ima svoje čare in priložnosti. Obožujejo ga predvsem rojeni z retrogradnim Merkurjem in tisti, ki se zavestno ne podrejajo časovni stiski sodobnega časa. V večini primerov pa smo ljudje bolj naklonjeni njegovemu direktnemu gibanju, saj po naši (človeški) naravi lažje izkoristimo energijo direktnega Merkurja.

Obrat Merkurja se zgodi v trenutku  

Merkur se obrne iz retrogradne smeri v direktno v nekem trenutku. Tega nekateri ljudje sploh ne opazijo, drugi pa so na dneve obrata zelo občutljivi. Še več. Nekateri (mednje spadam tudi sama) smo na Merkurjev obrat tako zelo občutljivi, da že teden ali dva pred obratom vemo, da prihaja, če pogledamo v efemeride (v knjigo o gibanju planetov na nebu) ali ne.  

Velja splošno opozorilo, da bodite na dan obrata Merkurja pozorni pri vsem, kar počnete pod njegovo vladavino. Ljudje so na dan obrata (lahko pa precej pred njim in po njem) nepozorni, zmedeni, površni in nepazljivi. Od tod izvirajo vsa opozorila astrologov po vsem svetu glede retrogradnosti Merkurja. 

Direktni Merkur v januarju 2023

Dodajam namig iz aktualnega dogajanja na nebu, in sicer za obrat Merkurja v direktno smer, ki se zgodi 18.1.2023 ob 14:12 v Ljubljani na 8° kozoroga. Merkur je v kozorogu previden. Preden spregovori, mora o vsem dobro premisliti in preveriti, ali se vse sklada z njegovimi dolgoročnimi načrti. Nikoli ne skače na prvo žogo, zato ne pričakujte odgovorov v trenutku, ko si jih želite. 

V trenutku obrata Merkurja se le-ta nahaja v skoraj eksaktni (natančni) inkonjunkciji z Marsom, vladarjem energije, hitrosti in neobzirnosti. Oba se nahajata na 8°, ki govori o agresivnosti in transformaciji.

V kolikor zdaj sebe ali nekoga drugega pretirano preganjate, se iz tega ne bo izcimilo prav nič dobrega. Še zlasti je potrebna potrpežljivost na cesti, a tudi pri besedah, pri pogovoru in pisani besedi. 

Merkur v kvadratu z Jupitrom, vladarjem širitve in velikih idej, prinaša velika pričakovanja, ki naj se zgodijo v hipu. Žal so vsi ti poskusi obsojeni na propad. Gre le še za en napotek z neba, podoben opisanemu v prejšnjem odstavku, ki govori, da se zdaj naglica ne splača. Poplačana bo z grenčino in občutkom neuspeha. 

Pravo pot nakazuje skoraj eksaktna (popolna oz. natančna) konjunkcija med Soncem in Plutonom, ki pa marsikomu predstavlja zelo trd oreh. Čas je za temeljito preverjanje ciljev ali želja, ki jih želite uresničiti v tem letu. Druga polovica januarja je po naravi tisti čas v letu, ko novoletne zaobljube že začenjajo bledeti in se začne zdeti, da so neuresničljive. 

Tokrat pa vse skupaj ustavlja, a po drugi strani daje tudi dodatne informacije in vodstvo povezava Sonca in Plutona. Govori o tem, da je vse možno in uresničljivo pod pogojem, da ste pripravljeni nekaj temeljito spremeniti. Stare ideje in lahkoten pristop zelo verjetno ne bosta delovala. 

Drugače povedano bi lahko rekla, da je lahkotnost možna, a le, če ste pripravljeni pogledati izven obstoječega stanja in narediti korak, ki ga do sedaj še niste naredili. Težava, ki se zdaj pojavlja, je predvsem v tem, da večina ljudi, ki jih poznam, ni pripravljena narediti nič, ampak nič drugače kot so počeli doslej. Iste odločitve in aktivnosti pa lahko prinesejo le isti rezultat.  

V zameno se porajajo razočaranja, in pod vplivom Sonca ter Plutona to niso majhna razočaranja. Gre za nemoč, občutek, da nimate več kontrole nad življenjem. Zdi se, da se je ves svet zarotil proti vam in se vam dogajajo krivica za krivico. Še huje je, da zelo verjetno zdaj vprežete dodatne moči, se še bolj trudite in v zameno prejmete še več razočaranj. 

Vse to, če se vam dogaja, kaže samo na to, da ste se zadeve lotili napačno. Za razrešitev so potrebne le nov pristop, nove rešitve in nov način reševanja zadev. Prav to počnemo Lunine Čarodejke. Ozaveščamo svoje srčne želje, poiščemo ovire, da jih vnaprej odstranimo ter korak za korakom, iz meseca v mesec, potujemo po jasno začrtani poti do sreče in uspeha. 

V kolikor vaš način delovanja ne deluje, pod vplivom tega obrata Merkurja ter močne povezave Sonca in Plutona nikar ne obupajte. Zagotovo obstaja dober in lahkoten način uresničevanja vaših želja, a ga še niste našli. Naredite preobrat tako, da se nam pridružite v Lunini Čarodejki in skupaj z nami uresničite tisto, kar vam veliko pomeni. 

V kolikor ste pripravljeni postati "nova oseba", ki se z lahkoto odloča in počasi, korak za korakom uresniči svoje sanje, vas povabim, da se nam pridružite v skupini Lunina Čarodejka. Vsak mesec, ko boste ostali z nami, boste naredili vsaj eno spremembo, ki vas bo že v kratkem času popeljala do lepšega celotnega življenja. Kliknite tukaj in se nam pridružite že danes!

O avtorICI:

Sem avtorica in mentorica, obsedena s preobratom življenja na bolje. Znanje astrologije predajam korak za korakom kot koristno "orodje" preobrazbe na način, da jo lahko povežete s svojim poslovnim, duhovnim in ostalim znanjem.


  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!