Direktni Merkur 

Direktno gibanje Merkurja je njegovo naravno gibanje. V bistvu velja za vse planete, da je direktno gibanje naravno. Njihova retrogradnost je neke vrste anomalija, ki močno zaznamuje življenje na Zemlji in vse prebivalce na njej. 

Po obdobju retrogradnosti, ljudje običajno komaj čakajo, da se Merkur obrne direktno. Kajti čas retrogradnosti zadeve upočasni in osvetli zadeve, za katere menimo, da se z njimi nimamo časa, niti volje ukvarjati. 

Za Merkur velja, da ga obdaja energija trikratnega "naj". Velja za najmanjši, najhitrejši planet in planet, ki se giblje najbližje Soncu. Seveda, Luna je hitrejša od njega, vendar je le-ta astronomsko Zemljin naravni satelit in ne spada med planete. Astrologi jo upoštevamo kot planet zaradi drugih razlogov. 

Merkur kot Soncu najbližji planet, pogosto menja smer gibanja. Giblje se iz direktnega v retrogradno in zatem ponovno v direktno gibanje. Vmes med vsakim obratom je stacionaren in nam tako daje možnost, da "prebavimo" njegove lekcije. 

Rojstni horoskop in direktni Merkur

V rojstnem horoskopu Merkur opisuje vse tisto, kar na splošno lahko pripišete temu planetu. Njegovo delovanje je povezano predvsem z gibanjem in sporazumevanjem. 

V rojstnem horoskopu si želimo odkriti direktnega Merkurja. Zaradi njegove hitrosti in pogoste retrogradnosti, je namreč v marsikaterem rojstnem horoskopu postavljen retrogradno.

Planeti v rojstnem horoskopu pa so tisti, ki opisujejo kako se človeku godi vse življenje, kajti rojstni horoskop je prav poseben po tem, da velja celo življenje. Prognostični in mnogi drugi horoskopi le dodatno poudarijo njegove vplive in opise.

Prav zato pravim, da si želimo v rojstnem horoskopu direktnega Merkurja. Tako oseba lažje potuje skozi svoje življenje in se spopada z nekoliko manj ovir od vsega začetka svojega življenja. Za ilustracijo navedem možen primer iz življenja osebe, rojene z retrogradnim Merkurjem. 

Oseba, rojena z retrogradnim Merkurjem ima lahko težave, ko je vprašana v šoli. Če so se ji sošolci smejali ali jo je učiteljica pretirano priganjala, da ni zmogla zbrati svojih misli, jo vse življenje spremlja občutek, da nič ne ve in je bolje, da je tiho, čeprav ima odlično idejo.  

To pa prinaša težave tako pri izbiri študija, poklica, partnerja, kariere in še na mnogih drugih področjih. Še najmanj zoprno je, da se v trgovini ne more na hitro odločiti, ali bi dala v košarico izdelek A ali B. 

Tranzit in direktni Merkur

Vsakokrat, ko slišite astrologe poudariti, da se bliža ali smo že zajadrali v čas retrogradnega, stacionarnega ali direktnega Merkurja, pomeni, da se je Merkur v tranzitu obrnil v omenjeni smeri.  To se zgodi večkrat letno, zato imate morda občutek, da je Merkur kar naprej retrograden.

Pa to ni res. Le zdi se tako. Zanimivo je še, da se Merkur na nebu v resnici ne obrne in ne potuje v nasprotni smeri. Gre le za privid, za občutek, ko z Zemlje pogledate v nebo in opazujete njegovo gibanje. 

V resnici potuje ves čas direktno, le občasno se zdi, da se je ustavil in obrnil v nasprotno smer. Čez cca. 3 tedne pa se ponovno vrne v direktno gibanje. 

Ta privid, občutek, kljub vsemu močno deluje na vsako bitje našega planeta. Še zlasti pa se pojavljajo izzivi na področjih, ki jim Merkur naravno vlada. Več o njih preberite v knjigi Učbenik za osnove astrologije, avtorica Irena Stopar

Tranzit je prognostična tehnika, ki vam pove, kaj v trenutku, ko opazujete nebo, prihaja v ospredje. Je podobno kot tranzit turistov skozi našo lepo deželo. Na meji vstopijo v našo državo, se odpeljejo skozi, si morda ogledajo kakšno znamenitost, in Slovenijo zapustijo na svoji poti do naslednjega cilja. 

Z drugimi besedami povedano, tranzit pride in gre. Lahko naredi močan vtis na vas, a ni nujno, da pusti kakšne velike posledice (odvisno od planeta v primeru astrologije).

Čas, ko je na delu retrogradni Merkur, zna biti naporen, ker se, na primeru prometa lahko zgodi tudi huda gneča, posledično več prometnih nesreč in občutek, da smo preplavljeni s tujimi registrskimi tablicami. Ali nas to zmoti, je, seveda, odvisno od rojstnega horoskopa. 

Kadar se Merkur obrne direktno v tranzitu, pomeni, da je napočil čas, ko se bo ta energija sprostila, počistila in bomo počasi lahko ponovno zadihali. Na primeru prometa to pomeni, da bo gneča manjša in z njo manj nervoze na cesti, kar pripomore k tekočemu pretoku vozil na cesti. 

Delovanje direktnega Merkurja

Retrogradnega Merkurja skoraj zagotovo zdaj že bolje poznate. Takrat se je potrebno ozreti na zadeve, ki zahtevajo reševanje "za nazaj". Vračate se v preteklost in k nerazrešenim ali napol narejenim zadevam. Čim več zadev je potrebno zaključiti.

Tega načeloma ne marate preveč in zato odrivate ali pa vam druge stvari kradejo pozornost in z njimi odlašate, jih odlagate. Zato se pojavi dodatno odlašanje in potrebujete več časa in počitka, preden se jih ponovno lotite. Ko pa jih primete v roke, jih lahko zaključite bolje kot bi jih pred tem časom. 

Kadar se Merkur obrne direktno, je zgodba druga. V času njegove retrogradnosti ste marsikaj počistili, uredili. Naredili ste prostor za nekaj novega, svežega. Zato ste zdaj pripravljeni na nove aktivnosti, na nove zmagovalne pustolovščine in vsakodnevne zadeve. 

V času retrogradnega Merkurja vam odsvetujem nekatere nakupe. Direktni Merkur pa vam, prav nasprotno, pomaga, da se zlahka odločite, ali je tisti nov avto res pravi za vas, ali ima vso dodatno opremo, ki jo želite imeti in bolj temeljito preverite, ali imajo stvari, ki jih nameravate kupiti res vse tiste funkcije, ki jih pričakujete od njih.  

Direktni Merkur preprosto poskrbi, da zadeve tečejo bolj tekoče kot pred tem. Čas teče hitreje. Srečanja, pogovori, zadeve, ki jih želite urediti, se kar kopičijo. Postanete bolj aktivni in opravite več zadev v istem času kot v času retrogradnega Merkurja. 

Ljudje se ponovno odpirajo, raje pogovarjajo in so sposobni boljših stikov. V kolikor iščete novo idejo, je precej bolj verjetno, da jo boste našli, ko je Merkur direkten. Zadeve hitreje in lažje dorečete, saj je manj nesporazumov in neznank v igri. 

Lahko si predstavljate, da direktni Merkur predstavlja pomlad. Medved zaključi z zimskim spanjem in se odpravi naokoli, da poišče hrano po stradanju pozimi. Zdaj kosmatinca zlahka srečate na svojih potepanjih po gozdu ali drugje v naravi. 

Vaše življenje se nekoliko spremeni. Zdaj opažate nove zadeve, ki jih želite urediti. Pojavi se projekt, ki vam lahko prinese profit. Srečate novo osebo, ki vam lahko odpre nova vrata v lepšo prihodnost. Zaželite si nekaj in to brez truda najdete. Pa še v dosegu vašega proračuna je.  

Skratka, direktni Merkur prinaša lepše, bolj aktivne dneve večini od nas. Kljub povedanemu, imajo nekateri ljudje zelo radi retrogradnega Merkurja, kajti tudi ta ima svoje čare. V večini primerov pa smo bolj naravnani in lažje izkoristimo energijo direktnega Merkurja.

Obrat se zgodi v trenutku  

Merkur se obrne iz retrogradne smeri v direktno v nekem trenutku. Kljub vsemu, ga lahko čutite ves dan obrata ali celo nekaj dni ali tednov, preden se dejanosko zgodi. Zato velja splošno opozorilo, da bodite na dan obrata Merkurja pozorni pri vsem, kar počnete pod njegovo vladavino. 

Ljudje so na dan obrata (lahko pa precej pred njim in po njem) nepozorni, zmedeni, površni in nepazljivi. Od tod izvirajo vsa opozorila astrologov po vsem svetu. 

Merkurjevo gibanje spada v prognostiko

Merkurjevo gibanje v direktno ali retrogradno smer v tranzitu ter čas med njima, ko pravimo, da je Merkur stacionaren, spada v del astrologije, ki ga imenujeno Prognostika.

V kolikor že znate razložiti rojstni horoskop in vas zanima več o celotnem sistemu prognostike ter kako se vanjo vpleta retrogradni Merkur ali kateri koli drug planet, vas povabim k vpisu v tečaj Prognostika v Moji Akademiji pod mojim mentorstvom.  

Na tečaju Prognostika boste podrobno spoznali vse, kar morate vedeti za natančno napoved dogajanja komurkoli; sebi ali drugi osebi, če želite pomagati z nasvetom še komu drugemu. Kliknite tukaj za celoten opis, vsebino tečaja in pogoje vpisa.   

O avtorju Irena Stopar

Sem avtorica in mentorica, obsedena s preobratom življenja na bolje. Znanje astrologije predajam korak za korakom kot koristno "orodje" preobrazbe na način, da jo lahko povežete s svojim poslovnim, duhovnim in ostalim znanjem.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Brezplačni tečaj

Kako brati horoskop za srečo in uspeh brez astrološkega predznanja

Ste popolni začetnik v astrologiji, a bi jo radi uporabili za lepše življenje ali bi pred vpisom v astrološki tečaj radi preverili, ali vas zanima?

Pridružite se nam na brezplačnem 5-dnevnem tečaju, na katerem se boste naučili astroloških simbolov in branja horoskopa. 

Tečaj poteka preko spleta v spletni učilnici Moje Akademije. 

>
Success message!
Warning message!
Error message!