V ozadju nastajanja moje četrte knjige ROJSTNI HOROSKOP: Odkrijte svoj notranji potencial se je dogajalo marsikaj zanimivega in na začetku tudi nepričakovanega. Sama rada pokukam k ljudem, ki iskreno priznajo, da pogosto nič ne teče tako gladko kot si predstavljajo njihovi bralci ali študenti oz. zgleda "od zunaj". 

Moja velika vzornica je moja draga učiteljica astrologije, zdaj žal že pokojna, Zdenka Andrijić. Pri njej sem oboževala prijaznost, odprtost in iskrenost. Po dvajsetih letih, odkar sem jo prvič srečala, se še vedno spomnim njenih izpovedi. Bila je edina astrologinja, kar sem jih srečala, ki je iskreno priznala, da tudi njej vse ne teče kot po maslu. 

Želim ji biti vsaj malce podobna, zato vam ne bom pisala o blišču "biti avtorica", pač pa vam bom odkrila nekaj (zdaj že zabavnih) dejstev ob nastajanju te knjige. Priznam, da sem ob ustvarjanju in zaključku te knjige spoznala nekaj pomembnih stvari o sebi, ki jih do sedaj nisem ozavestila, pa bi jih morala. 

Začetek nastajanja knjige

Knjiga ROJSTNI HOROSKOP: Odkrijte svoj notranji potencial je začela nastajati leta 2003 vzporedno z mojo prvo knjigo Učbenik osnove astrologije, ki je izšla leta 2007 in jo verjetno že imate v svoji knjižnici. Takrat še nisem vedela kaj počnem, a se v spominih še vedno rada vračam v obdobje, ko sem se začela učiti najpomembnejših znanj o astrologiji. 

Od prvega dneva, ko sem se srečala z astrologijo, sem namreč začela pisati zapiske. Spomnim se mojega takratnega prenosnika - srebrnega Dell-a (žal se ne spomnim več modela), ki je bil moj najljubši računalnik vseh časov. 

Ob njem sem preživela ure in ure ter urejala datoteke, v katere sem zapisala vse, kar sem lahko takrat odkrila o astrologiji. Na njem je v celoti nastal tudi Učbenik za osnove astrologije. 

Zapiske sem uporabila za gradivo tečaja Razlaga horoskopa I, ki ga skozi leta nisem spreminjala. Prva knjiga o razlagi rojstnega horoskopa pa je bila načrtovana za izid že leta 2008. Nikoli prej je nisem dokončala, ker nisem imela dovolj časa, energije in prihodkov, s katerimi bi lahko upravičila novo knjigo. 

Ta knjiga bi morala iziti že pred leti. Rekla sem si, da zagotovo izide lani. No, pa ni izšla. Mislim, da sem jo v zadnjem letu vsaj 10x prebrala in vsakokrat nekaj popravila. Nisem bila zadovoljna z napisanim. Imam Sonce v tehtnici in lahko si predstavljate, kako se tehtnica ne more odločiti, ali bi nekaj pustila v knjigi ali izbrisala celo poglavje in začela znova. 

V nadajevanju boste prebrali kup mojih izgovorov, zakaj sem odlašala z njo. Mogoče imate kakšnega podobnega tudi vi. Če tega ne morete več prenašati, je čas za akcijo. Če pa je znosen, si lahko rečete, da tudi Irena včasih odlaša, ker želi narediti nekaj bolje in vi počnete isto. Namig: Oboje je v redu. Vedno naredite tako kot čutite.

Moja pomembna spoznanja o sebi: "Na nekaterih področjih še vedno poskušam biti perfekcionistka, čeprav se odvajam te neprijetne navade." in "Ni mi potrebo biti popolna in vsega narediti z odliko. Včasih je potrebno reči bobu - bob in zaključiti zadevo".  

Oblikovanje in grafična priprava knjige

Ta odstavek spada sicer na konec prispevka, a ima pomembno vlogo pri mojem odlašanju z izdajo te knjige. S svojo zadnjo knjigo Skrivnostni svet Luninih men in mrkov, ki je izšla leta 2017, sem bila zelo zadovoljna. Oblikoval in grafično pripravil jo je Žiga Valetič. Ne vprašajte, kako sem komplicirala pri njej! 🙂 Ko sem ga vprašala kdaj ima čas za novo knjigo, je bil vedno zaseden. 

Naslovnico za vse prejšnje knjige je zasnoval moj sin Kristjan. Tokrat pa sem oblikovanje prepustila Žigi Valetiču. Priznam, da sem zelo pogrešala sodelovanje s sinom, ki mi je vedno dal na voljo datoteko in rekel: "No, zdaj pa si nariši dodatne zvezdice" in "A veš, da si verjetno edina avtorica na svetu, ki ima točno toliko zvezdic na platnici kot si jih želiš?" 

Ne vem zakaj, ampak rekla sem si, da želim, da jo oblikuje prav G. Valetič. Zakaj? Še enkrat priznam, da ne vem. Verjetno je razlog v tem, da zelo rada sodelujem z istimi ljudmi. Res pa je tudi, da Kristjan počne druge stvari, že dolgo ni ničesar oblikoval in je že malo pozabil kako zadeva teče. 

Ko je nekdo del mojega tima, pa četudi kot zunanji sodelavec ali kot individualni udeleženec tečajev, postane del mojega življenja in ima vedno prednost pred vsemi drugimi. Enostavno spadam med zveste ljudi, ki cenijo pripadnost tudi z druge strani in tako mi je všeč. 

Letos je bila knjiga praktično pripravljena in ponovno sem ga kontaktirala. No, tokrat je rekel "da". 🙂 Ampak, zapletov še ni bilo konec. O njih povem v naslednjem delu, ki govori o lektoriranju. Preden zaključim s temo oblikovanja, moram tudi javno reči najlepša hvala Žigi Valetiču in Tanji Kaštrun, ki sta poskrbela, da je knjiga oblikovana tako, da sem ponosna nanjo. 

Moja pomembna spoznanja o sebi: "Naj se navzven nekaterim zdim še tako neodvisna, samostojna, samozavestna in včasih sitna, rada sodelujem z ljudmi, cenim zvestobo in kljub morebitnim nesporazumom poskušam poiskati dogovor z ljudmi, ki si prizadevajo za uresničitev nečesa, kar lahko naredimo s skupnimi močmi." 

Lektoriranje 

Žiga Valetič mi je predlagal, naj poiščem še lektorja, ker bo knjiga boljša. Pa sem ga in tu je zgodba o lektoriranju, ki jo mora prebrati vsaka mamica, očka, babica, dedek, teta, stric in drugi, ki se jezijo nad otroci, ki pri slovenščini prejmejo nižjo oceno kot si jo želijo. 🙂 Sprva sem bila zgrožena, a je zdaj že vse skupaj zabaven spomin in verjetno anekdota, ki jo bom še večkrat komu povedala. 

Knjigo sem v zadnjem letu vsaj 10x prebrala, urejala, dodajala tekst, ga spreminjala in brisala. Nobena različica knjige ni enaka in na koncu sem si rekla, da jo bom začela pisati znova, na novo od začetka do zadnje pike, če ne zaključim letos. Z zadnjo verzijo sem bila sicer zadovoljna, a sem v zadnjih letih uspela toliko izboljšati poslovanje v Moji Akademiji, da sem si lahko privoščila še lektorja. 

Ponosno pošljem zadnjo verzijo knjige v lektoriranje. To se je zgodilo v času zadnjega retrogradnega Merkurja ki predstavlja odličen čas za zadnje popravke. Lektor je bil temeljit. Ko sem prejela lektorirano datoteko, sem obstala odprtih ust. Kak dan je sploh nisem hotela pogledati, saj je bilo v njej vse rdeče. 

V osnovni in srednji šoli so bili moji spisi skoraj vedno ocenjeni z najvišjimi ocenami, včasih celo brez napak. Počutila sem se kot moj sošolec (ne, ne bom povedala imena), ki je pri slovenščini skoraj vedno dobil cvek. Kar nekaj dni sem potrebovala, da sem se odločila, da sprejmem vse popravke, zatem pa knjigo preberem in popravim, s čimer se ne strinjam.

Zabavno dejstvo je, da sem se strinjala skoraj z vsemi popravki. Ampak, ena zadeva pa me je celo ujezila za nekaj minut. Osnove astrologije so bile zamenjane s temelji astrologije. Menim, da je besedica "osnove" lepa slovenska beseda, zato sem jo skozi vso knjigo na novo popravila in jo zamenjala v prvotno obliko. Če boste v knjigi še našli kakšne "temelje", vedite, da sem to spregledala. 

Moja pomembna spoznanja o sebi: "Toliko časa že pišem poljudna besedila, da sem se navadila uporabiti pretežno čim bolj preprost jezik." in "Včasih se zapletem v svojih mislih in takrat kaj povem bolj komplicirano ali pretirano razlagam."

Posebna misel oz. vprašanje pa je za vas. Zelo bom vesela, če mi spodaj v komentarju odgovorite vi: "Kako vi dojemate moje tekste? Vas zelo zmoti, če pišem dalje "po svoje", četudi včasih slovnično nepravilno ali "po domače"?" 

Tisk 

Z založbo Primus sodelujem že vrsto let. V zadnjih letih skrbijo tudi za tisk vseh mojih knjig. Prijateljica mi je rekla, da bi lahko dobila malenkost nižjo ceno, če izberem enega drugega tiskarja. Ampak, v preteklosti sem že izdala knjigo DENAR - Kako se znebite dolgov in začnete varčevati ob sodelovanju z nekom drugim, pa se je pojavilo kup nepotrebnih komplikacij. 

Nek drug tiskar mi je praktično uničil celo serijo Učbenika za osnove astrologije (mislim, da gre  za izdajo leta 2013), iz katerega so začeli po nekaj časa izpadati listi. Še več. Reklamacije mi nikoli ni priznal. To ni prihranek. Je nedopustno in sramotno.

Moja pomembna spoznanja o sebi: "Rada sodelujem z istimi podjetji, ki jih čutim kot del "družine" Moje Akademije." in "Dober poslovni partner, na katerega se lahko vedno zaneseš, je več vreden od prihranka denarja, ki ga prejmeš ob cenejši, a ne tako kakovostni storitvi nekje drugje." in "Čeprav vedno, ko dobim novo, zanimivo idejo, brez odlašanja tvegam in investiram v podjetju tudi takrat, ko si moram za to izposoditi drag denar pri banki, sem v bistvu "ziherašica" in imam rada stabilnost."

Moji velika in največja želja

Čeprav knjiga izide v nekem trenutku in se zdi, da se je zgodilo v hipu, je z njo veliko dela, stroškov, skrbi in vpletenih več ljudi kot si lahko predstavjate. Moja velika želja je, da bi ta knjiga dosegla vsaj toliko bralcev, kot jih je do sedaj Učbenik za osnove astrologije in bi marsikomu, ki si težko privošči moje vodenje skozi razlago v tečaju, odkril nova obzorja in preprost pogled v razlago horoskopa. 

Moja največja želja pa je, da bi bralci knjige vsaj tolikokrat kot so mi povedali ob Učbeniku za osnove astrologije, zapisali, da je knjiga kolikor je mogoče preprosto napisana in razumljiva tudi začetnikom. Želim si, da bi ob njej vsak ljubitelj astrologije spoznal, kako zelo je astrologija koristna in koliko stresa si lahko prihranite, če jo razumete in pravilno uporabite. 

V mislih sem imela krajši post, a so me preplavili spomini na nastajanje knjige ROJSTNI HOROSKOP: Odkrijte svoj notranji potencial. V ozadju se je s knjigo dogajalo še marsikaj zanimivega, a vsega ne morem povedati na tem mestu. Če svojega izvoda še niste izbrali, pa bi ga radi imeli, knjigo naročite v Moji Akademiji s klikom na povezavi tukaj

Vesela bom, če mi boste v komentarju spodaj povedali, ali si želite prebrati še kaj o tem, kar počnem v ozadju (skrito pred vašimi očmi). Ste kaj novega spoznali o sebi ali pa, ali ste se morda nasmejali ob kakšni moji cvetki. Vesela bom, če iskreno poveste na kaj ste pomislili ob priznanju, da bi pri slovenščini zagotovo prejela cvek. Povejte, ali si zdaj upate prispevek pokazati svojim otrokom, vnukom, nečakom in nečakinjam ali celo vašim učencem?

O avtorICI:

Sem avtorica in mentorica, obsedena s preobratom življenja na bolje. Znanje astrologije predajam korak za korakom kot koristno "orodje" preobrazbe na način, da jo lahko povežete s svojim poslovnim, duhovnim in ostalim znanjem.


 • Draga Irena,
  hvala za tvoj odgovor in prijazne besede, ki jih zmoreš samo ti.
  Po premisleku se mi zdi, da sem bila do učiteljskega stanu le preveč kritična. Z mnogimi sem se srečala: najprej skozi lastno šolanje in potem še šolanje obeh sinov. Nagledala sem se učiteljev in učiteljic. In prvo spoznanje je: velika večina je predana poklicu, usposobljena za predajo znanja in to tudi rada in uspešno dela. In zaslužijo si vse moje spoštovanje. Problem je v tem, da na vsakem, še tako lepo urejenem vrtičku raste tudi plevel. Ali drugače, tudi visoko izobraženi šolniki so samo ljudje s svojimi travmami, ki so jih prinesli od bog ve kje in jih skrbno čuvajo v podzavesti. In, ko te travme trčijo v sorodne travme pri učencih, je konflikt neizbežen. Upanje na rešitev je samo duhovna rast, ki je pa težaško garanje, a počasi le prinaša rezultate.
  To sem želela povedati zato, ker sem ob ponovnem branju mojega odziva imela vtis, da sem bila žrtev, kar pa seveda ni res. Samo primer: moji “trščici” sem še kako znala greniti življenje. Ko me je na koncu osemletke vprašala, kam bom šla, je tako dobila odgovor “v samostan”. Zakaj tako nesramen odgovor? Moja takratna ocena je bila, da jo v resnici ne zanima moje šolanje, ampak hoče povedati, da nisem za nič sposobna. Moj odgovor ji je vzel sapo. Šele čez nekaj trenutkov je izjavila, da se bo samostan podrl. To pripovedujem v dokaz, da znajo biti tudi učenci še kako kruti in pritiskati na boleče točke učitelja.
  Irena, želim ti lep vikend.
  Ivanka

  P.s. zdravila prijemajo, vrnil se je glas in pljuča so boljša.

  • Draga Ivanka,
   Nikakor ne zveniš kot žrtev in dodajam, da so tudi učitelji samo ljudje. Zakaj je nekdo tak ali drugačen, je veliko razlogov. Ampak, zgodba, ki sem jo delila (zgoraj), je resnična. Tvoja tudi. Obe pa veva, da obstajajo tisti učitelji, ki jih nihče ne mara, ker sejejo krivico in tiste zlate duše, ki celo iz “cvekarjev” naredijo spodobnega učenca. Pridružujem se tvojemu mnenju, da je učiteljski poklic zahteven in zahteva celega človeka, ne le “podajatelja” znanja. Hkrati pa si želim čim več dobronamernih učiteljev, ki bodo svoje učence vzpodbujali, da bodo lažje vstopili na pot odraslega človeka.
   Veseli me, da zdravila začenjajo delovati in boš kmalu v polni formi. 🙂

 • Ivanka Podpečan pravi:

  Draga Irena,
  zaradi sprehodov med ambulantami se oglašam z zamudo.
  Tvoje prispevke zelo rada berem, ker so napisani strokovno in ker teksti izžarevajo neko posebno milino. Zato se seveda veselim tvoje nove knjige.
  Kar zadeva slovnične napake, te lahko ugotavlja le lektor, ki je za to strokovno usposobljen. Drugi lahko samo domnevamo, da je nekaj napačno napisano ali da niso najbolje izbrane besede.
  Razmišljam, zakaj si dobila rdeče popravljen zvezek. Možnost vidim v tem, da veliko uporabljaš angleščino, ki ima verjetno drugačno gramatiko in si se malo tega nalezla (samo domnevam). Meni se zdi pomembno, da so tvoji teksti strokovni in zelo prijetni za branje.
  Še odgovor na tvojo trditev, da bi pri slovenščini gotovo dobila cvek. Odvisno od učiteljice: moja “tršica” je oboževala lepo pisavo (ki je nikoli nisem imela) in mi je zaradi “kracanja” vedno znižala oceno. Slovnične napake je niti niso zanimale.
  Irena, ostani takšna kot si, ustvarjaj čudovite strokovne članke in knjige, (pa tudi kakšno slovnično napako dodaj). Predvsem pa ostani zdrava.
  Lepo te pozdravljam
  Ivanka

  • Draga Ivanka,
   Najlepša hvala, ker si se oglasila. Tvoji zapisi so vedno čudoviti in iz njih vedno veje kakšna modra poanta. Zelo lepo je pokukati v delček tvojih misli. Če pomislim kako blago si zapisala, pa poboža še dušo. 🙂

   Hvala za uvid, ki sem ga sama spregledala. Ogromno časa komuniciram v angleščini. Tudi v mislih jo vrtim vedno, ko ustvarjam kaj novega. No, potem pa v angleščino “tlačim” slovenščino in obratno. 🙂

   Sama poznam primer osebe, ki je po moji oceni napisala spis za čisto petko ali minus pet (mi ga je pokazala). Dobila je dvojko. Ob tvoji izpovedi sem pomislila, da je mogoče tudi ona dobila slabo oceno, ker je bil spis res “nakracan”, a je naredila najbolje kot je lahko pod pritiskom, da mora končati v tisti šolski uri. Od takrat se ji je slovenščina tako zamerila, da ni hotela več v šolo in posledično nima ustrezne izobrazbe za svoje talente. Brez izobrazbe pa danes ne dobi službe, kjer bi bila plačana primerno svojim prispevkom in darovom. Ko sem ji predlagala naj se vrne v šolo, mi je rekla: “Vem, da bi morala to narediti, ampak ne bom, ker je v programu tudi slovenščina.”

   Upam, da njeno “zgodbo” prebere kakšna učiteljica slovenščine (ali drugega predmeta, kjer imajo otroci težave) in se zamisli kako močno lahko pozitivno ali negativno vpliva na življenje svojih učencev.

   Zate, draga moja, pa upam, da hitro ozdraviš, kajti zame in vse nas, ki imamo radi astrologijo, si naprecenljiva.

   Objem
   Irena

 • Draga Irena. Ne znam tako dobro z besedami kot ti, lahko pa ti zatrdim, da z veliki veseljem preberem vse, kar napišeš. Z velikim zanimanjem s teboj raziskujem astrologijo, druga znanja, razmišljanja in vse utrinke tvojega življenja. Pristna si in večkrat poveš, da tudi ranljiva. To mi je všeč, temu glasu zaupam in potrpežljivo čakam naslednji zapis. Ob izidu knjige pa iskreno čestitam!

  • Draga Sabina,
   Najlepša hvala za vse zapisano. Še posebno sem hvaležna in ponosna, ker si si vzela čas in se oglasila. Vem, kako loviš proste trenutke, zato posebno cenim tvoje mnenje.

   Moram te malo popraviti, čeprav nisva v tečaju. 🙂 Vem, da znaš zelo dobro z besedami. Včasih ti ob najinih klicih skoraj zavidam kako lepo poveš kaj, kjer bi jaz “zmrznila”. Komaj čakam, da bom lahko prebrala kaj novega o tvojem dojemanju astrologije in sveta. Imaš poseben talent, s katerim boš to lahko ustvarila.

 • Natalija Kušar pravi:

  Draga Irena, vaše vsebine so prijetne, berljive in prav nič dolgočasne. Tudi kakšnih hudih pravopisnih napak ne zasledim. Rasa prebiram in tudi delim vaše objave. Nadaljujete in se ne obremenjujte z lektorji

  • Draga Natalija,
   Najlepša hvala za vaše mnenje. Vaše mnenje mi resnično veliko pomeni.

 • Danes sem vam odstrla vrata v ozadje dogajanja pri meni in vesela bom, če mi poveste kako ste to doživeli. Kaj je bila vaša prva misel, ko ste prebrali o delčku tega, kar se je dogajalo ob nastajanju knjige ROJSTNI HOROSKOP: Odkrijte svoj notranji potencial? Ob čem ste zavzdihnili? Ob čem ste se nasmejali? Kje ste zavili z očmi? Napišite v komentarju spodaj, ker sem resnično radovedna.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!